Compost

[Fotografii cu compost]

Obtinerea compostului, prin procesarea paielor de grau, cuprinde macinarea acestora, pasteurizarea lor, insamantarea cu miceliu si balotarea in saci de nailon. Aceasta este faza cea mai costisitoare din punct de vedere energetic, in spatiu si in timp. In aproape toate tarile dezvoltate, fabricarea compostului pentru ciuperca pleurotus pe suport de paie de grau nu poate fi decat o entitate foarte bine determinata, denumita fabrica de compost, cu o dotare specifica, adaptata in medii septice, atat in spatii deschise, cat si in spatii inchise; fabrica de compost este o mare consumatoare de energie electrica si termica, iar pentru optimizarea eficienta a pierderilor, aceasta necesita o functionare in regim continuu, evitandu-se in mod obligatoriu pornirile si opririle periodice.

Fabrica de compost produce baloti paralelipipedici (ce contin paie), inveliti in folie de plastic perforata, cu o greutate de 18-22 kg, pasteurizati si insamantati cu miceliu. Se obtine o productie de circa 52 tone, la un interval de 3-4 zile calendaristice, productie ce trebuie livrata in totalitate fermelor din zona geografica adiacenta.

Fluxul tehnologic al fabricii de compost necesar cultivarii ciupercilor pleurotus pe substrat de paie de grau cuprinde trei circuite distincte:

Circuitul 1: Aprovizionarea si depozitarea paielor

Circuitul 2: Pregatirea, pasteurizarea, insamantarea si balotarea compostului

Circuitul 3: Verificarea si asigurarea calitatii compostului